Sarjakuvat – Batman

BatmanRiivattuRitari-kansiWEBJeph Loeb & Tim Sale
Batman x 3

Riivattu ritari

Ennen kuin Jeph Loeb ja Tim Sale loivat yön synkän lepakkoritarin ympärille lähes 400-sivuisen Pitkä pyhäinpäivä -tarinan he harjoittelivat teemaa kolmella lyhyemmällä halloween-sarjalla. Ne on koottu yksiin kansiin Batman: Riivattu ritari -kirjaksi (Egmont), joka ilmestyi suomeksi vuonna 2012.

Alunperin vuonna 1993 julkaistussa ensimmäisessä kertomuksessa Lepakkomies saa vastaansa Variksenpelätin. Rentoja riimejä lasketteleva, häiriintynyt olkiukko räjäyttelee muuntaja-asemia, jotta hänen jenginsä voi käyttää sekasortoa hyväkseen ryöstökeikoilla.

Sarjakuvan keskeisimpinä teemoina ovat kuitenkin Batmanin pelot, paineet ja ammatinvalinnan varjopuolet. ”Väsyttää… haluan sänkyyn. Mutta en voi valita. Sillä Gotham on valinnut minut.”

BatmanRiivattu-2WEBHullun Hatuntekijän jaksossa korostuvat puolestaan perhesuhteet. Oli kyse sitten komisario Gordonin adoptoimasta teinitytöstä tai Bruce Waynen ahdistavista lapsuusmuistoista. Harvoin Batmanin syntytarinaan on saatu yhtä voimallista tunnelmaa.

Lisäulottuvuuden juoneen tuo Hatuntekijän kiero Liisa Ihmemaassa -pakkomielle. ”Kaikki täällä ovat hulluja. Sinäkin.”

Kirjan viimeinen halloween alkaa Pingviinin hyökkäyksellä ja etenee Charles Dickensin Joulutarinan henkien siivittämänä valaistumiseen ja muutokseen. Ehkäpä nuoriherra Bruce saa kokemuksen myötä vihdoin uuden otteen elämästä. ”Viattomia tulee suojella. Lähes keinolla millä hyvänsä.”

Riivattu ritari esittelee lukijalle pakkomielteisen sankarin, jonka mieltä jäynäävät sekä katkera menneisyys että velvollisuudentunto. Loebin kerronnassa on vahva tempo ja emotionaalista iskuvoimaa. Tekstiä on käytetty kiitettävän taloudellisesti. Salen kuvitus hakee tyylikkyydessä vertaistaan – ja mies on mestari vaikuttavankokoisten kuvien sommittelijana.

Tästä kaavasta on parhaat lepakkoseikkailut tehty. ”Puhun järkeä järjettömälle. Moni voisi kysyä, kumpi meistä on sekaisin.”

BatmanPitkaPyhainpaiva-kansiWEBPitkä pyhäinpäivä

Vuonna 2013 suomeksi tulla pullahti Jeph Loebin ja Tim Salen arvostettu Batman-albumi Pitkä pyhäinpäivä (Egmont). Se on parivaljakon toinen merkittävä lepakkorupeama – edeltävä Riivattu ritari ilmestyi suomeksi vuonna 2012. Teos on myös toiminut esikuvana Christopher Nolanin ja David S. Goyerin Bat-elokuville, kuten herrat esipuheessaan paljastavat.

”Minä uskon Gotham Cityyn”, toteaa Bruce Wayne tarinan ensimmäisellä sivulla. Viittaritarin uran alkumetreillä kaupunki on korruption ja rikollisjengien mädättämä. Lain sijaan valtaa pitää käsissään Carmine Falconen johtama mafiaperhe. Batman, ylikomisario James Gordon ja syyttäjä Harvey Dent päättävät kuitenkin yhdessä vapauttaa Gothamin roistoista.

Batman-PyhainpaivaWEBTehtävä ei ole helppo, ja taistelu tuulimyllyjä vastaan vaikuttaa jo kolmikon henkiseen tasapainoon. Tilannetta vain mutkistaa juhlapäiviin keskittyvä murhaaja, joka harventaa Falconen lähipiiriä. Voisiko syyllinen olla jopa joku sankareista?

Pitkä pyhäinpäivä on tummanpuhuva film noir -dekkari, jossa etsitään johtolankoja ja arvuutellaan murhaajaa. Väriä ja kepeyttä kuvioihin tuovat Kissanaisen ohessa sivuilla piipahtavat Batmanin veriviholliset, kuten Jokeri, Myrkkymuratti ja Linnunpelätin. Kerronta imee mukaansa, ja jännite säilyy viime metreille asti – vaikka itse loppuratkaisu tvistaa rasittavuuteen asti.

Albumin taide ottaa isoista ruuduista ja dramaattisista kohtauksista tehot irti. Ammattinsa suvereenisti taitava Sale ei sorru edes sivun kokoisissa kuvissa tyhjään poseeraukseen, vaan käyttää tilan tunnelman ja tarinan edistämiseen.

BatmanSynkkaVoitto-kansiWEBSynkkä voitto

Jeph Loebin ja Tim Salen tuhti Synkkä voitto -kirja (Egmont) rysäyttää peliin hyvää vuosikerta-Batmania. Lepakkoveikon uran alkupuolelle sijoittuva tarina jatkaa siitä, mihin Pitkä pyhäinpäivä -albumissa jäätiin.

Batman on ahdistunut Kaksinaamaksi muuttuneen Harvey Dentin kohtalosta ja vannoo, että toimii jatkossa yksin, asettamatta enää ketään muuta vaaroille alttiiksi. Suhde Selina ”Kissanainen” Kyleen on ailahtelevalla pohjalla, ja uskolliselle Alfredillekin tulee tiuskittua.

Ongelmia Gothamissa kuitenkin piisaa. Uusi syyttäjä haluaa vapauttaa Lomauttaja-sarjamurhaaja syyntakeettomana. Samalla Falconen vaikutusvaltainen rikosperhe janoaa kostoa suuntaan jos toiseenkin. Lisäksi kaupunkiin ilmestyy uusi vihulainen, joka hirttää entisiä ja nykyisiä poliiseja yhden per kuukausi. Arvoituksellisia viestejä jälkeensä jättävässä tappajassa riittää vastusta sekä Batmanille että poliisipäällikkö James Gordonille.

Batman-SynkkaVoitto-1WEBTilanne kääntyy entistä huonompaan suuntaan, kun Arkhamin vankimielisairaalassa tapahtuu joukkopako. Kaksinaama johtaa karanneiden supertuholaisten friikkisirkusta, joka ryhtyy avoimeen sotaan kaupunkia pyörittävien rikollisjengien kanssa. Aseet laulavat siihen tahtiin, että jopa lepakkosankarimme on helisemässä.

Synkkä voitto on edeltäjänsä tapaan kimurantti mysteeri, joka perkaa myös Batmanin henkilökuvaa jännittävien käänteiden keskellä. Tarinan toimivuutta lisää Salen tyylikäs taide, jota vahvat mustat pinnat ja suuret ruudut tukevat. Tästä on aito lepakkonanna tehty.

Sääli vain, ettei kirjan painoasu ole virheetön. Turhankin monella sivulla valkoinen rantu pilkistää värien ja mustien ääriviivojen raosta. Se on äärimmäisen häiritsevää.

Seuraavaksi saamme toivottavasti suomeksi myös Loebin ja Salen yhteistyönä syntyneen Catwoman: When in Rome -albumin, vai kuis?

Toni Jerrman

Tekstit on julkaistu alunperin Tähtivaeltaja-lehden numerossa 3/12, 1/14 ja 4/14.

BatmanRiivattu-1WEB

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.