Elokuvat – Foliohatun alla 2

Lotr-Return-JulisteWEBFoliohatun alla
Osa 2: The Lord of the Rings

”Yksi sormus löytää heidät, se yksi heitä hallitsee,
se yksi heidät yöhön syöksee ja pimeyteen kahlitsee.”

Petri Hiltunen ja Nalle Virolainen eivät ole ainoastaan leffahulluja…. He ovat leffamielipuolia!

Elokuvat viljelevät usein johtolankoja, joita tarinan henkilöt eivät syystä tai toisesta osaa tulkita oikein. Tämä hämmennys saattaa tarttua katsojaankin niin, ettei hän näe ilmeistä totuutta tapahtumien takana.

Foliohatun alla -palstalla paljastetaan valkokankaan kätketyt salaliitot. Nyt syyniin joutuu J. R. R. Tolkienin rakastettu luomus, jonka Peter Jackson niin mainiosti siirsi valkokankaalle. Tarun olette varmasti kuulleetkin, varautukaa siis kohtaamaan…

Lotr-k1WEB…totuus sormusten herrasta

Elokuvan (ja kirjan) väite: Sauronin takoma Herrasormus (K1) hallitsee kaikkia muita mahtisormuksia, ja sen avulla voi nousta maailman valtiaaksi. Sormusten Sormus antaa kantajalleen pitkän iän, mutta muuttaa hänet pahaksi ja itsekkääksi. Valtasormus houkuttelee ja lumoaa kaikki läheisyydessään, eikä sen kerran haltuunsa saanut halua luopua siitä koskaan. Sormuksella on myös oma tahto ja palava halu palata Sauronin luokse. Heikot yksilöt se saa täysin valtaansa.

Totuus: Sauronin Herrasormus lahjoittaa kantajalleen pitkän ja terveellisen elämän – ja siinä kaikki. Sen avulla ei voi hallita yhtään mitään, eikä se muuta ketään pahaksi. Se ei halua Sauronin luokse, eikä siitä luopuminen ole erityisen vaikeaa.

Lotr-k2WEBIhanko maailman valtiaaksi?

Vuonna 1693 Toista Aikaa Sauron lähtee Herrasormus kädessään valloittamaan Keski-maata. (K2) Suuri laivasto voittaa hänet seitsemän vuotta myöhemmin.

Vuonna 3261 Sauron selätetään jälleen ja vangitaan.

Sauron ei selvästi lannistu vähästä, sillä vuonna 3428 hän hyökkää armeijoineen Gondoriin. Yritys päättyy Mustan Tornin piiritykseen ja täydelliseen tappioon. Sitä myöten Valtasormus päätyy ihmisten käsiin.

Tämä voodookoriste ei siis näytä tuovan voittoa missään vaiheessa, ei edes taistelussa perinteistä armeijaa vastaan. Entä muut mahtisormukset, joita sen piti hallita? Jos moinen väite pitäisi paikkansa, Sauronin rinnalla marssisi kolme haltiakuningasta joukkoineen, seitsemän kääpiöruhtinasta taistelijoineen ja yhdeksän ihmisvaltiasta sotureineen.

Lotr-k3WEBKun elokuvassa näytetään Sauronin tuho, hänen ympärillään pyörii kuitenkin pelkkiä tehottomia örkkejä. (K3) Jopa yli tuhat vuotta aiemmin syntyneet sormusaaveet loistavat poissaolollaan. Mitä ilmeisimmin jossain toisaalla on paremmat bileet.

Lähimmäs haavettaan maailman valloituksesta Sauron pääsee kolmannen ajan lopulla – eli elokuvien tapahtuma-aikaan – jolloin hänellä todistettavasti ei enää ole sormusta hallussaan! Avain voittoon näyttäisikin siis olevan ylivoimainen armeija, ei maaginen blingbling-trinketti.

Lotr-k4WEBTerveydeksi!

Yksi elokuvien oudoimmista väitteistä liittyy artistiin, joka aiemmin tunnettiin nimellä Sméagol. (K4) Tarinassa tehdään iso numero siitä, kuinka Herrasormuksen hallussapito muuttaa omistajansa ennen pitkää aaveen kaltaiseksi varjoksi. Jopa Gandalf väittää, että juuri sormus riuduttaa Klonkun. Tämä on kuitenkin silkkaa lööperiä.

Klonkku haluaa ihan omasta tahdostaan asumaan syvälle vuoren uumeniin, valottomaan luolaan. Maagisen esineen suojeleva taikavoima vain muuttaa hänet fyysisesti soveliaaksi tähän vihamieliseen ympäristöön. Hän saa suuret silmät, jotka näkevät pimeässä, ja kyvyn kiipeillä pää alaspäin pystysuoraa vuorenseinää (K5) – molemmat ovat ominaisuuksia, joita hänellä ei alunperin ollut. Klonkku on toki laiha, mutta myös voimakas ja jäntevä. Sormus selkeästi loihtii kantajalleen vitamiinikuureja, koska otus pärjää niin hyvin ilman valoa tai vihanneksia.

Lotr-k5WEBHobittien keskimääräinen elinikä on noin sata vuotta ja Sméagolkin oli alkujaan hobitti. Verrataanpa häntä siis hilun seuraavaan omistajaan, Bilbo Reppuliin.

Elokuvasarjan alussa Reppulin ryökäle juhlii 111-vuotispäiväänsä ja valittaa velholle tuntevansa olonsa ”hiukan ohueksi”. Kyseessä on luultavasti vain alkava nuha, sillä Bilbo ehti pitää sormusta hallussaan vaivaiset 60 vuotta. Se kalpenee Klonkun 496 vuoden jatkuvan käytön rinnalla, jonka jälkeenkään otuksessa ei ole mitään aavemaista – hän on silkka fyysinen kimppu sitkeitä lihaksia.

Näyttääkin siis siltä, ettei Repunpään herra ehtinyt kantaa korua tarpeeksi kauan.

Lotr-k6WEBKun hän luopuu sormuksesta, vanhuus saa hänet kiinni jo matkalla Rivendeliin. Klonkku taasen pomppii ympäriinsä ilman sormusta 60 vuoden ajan ilman, että menetys jättää häneen jälkiä. Otus joutuu jopa pitkäksi toviksi Mordoriin kidutettavaksi, mikä murtaisi tavallisen olennon terveyden ikiajoiksi. Limainen vanhuksemme on kuitenkin yhä elämänsä kunnossa, kun hän vihdoin kohtaa Frodon ja Samin. Riehuvan voimanpesän taltuttamiseen tarvitaan molempien hobittien voimat. (K6)

Sormus ei siis suinkaan heikennä kantajaansa, vaan antaa tarpeeksi kauan käytettynä pysyvän ylivertaisen fyysisen kunnon!

Lotr-k7WEBTurmelee smurmelee

Entäs sitten väite, että Herrasormus muuttaa käyttäjänsä pahaksi?

Isildur ei halua luopua rinkulasta, kun hän on sen kerran saanut, mutta mikään lähde ei kerro hänen kiduttavan palvelusneitoja kellarissaan. (K7) Bilbo viettää ”kirotun” esineen kanssa 60 vuotta, mutta hobitti-äitien ei silti tarvitse piilotella lapsiaan häneltä. Koko tuona aikana äijänkäppänä ei tunne palavaa halua ryhtyä Konnun pormestariksi, saati valloittaa lääniä laajemmalti. Frodo saattaa puolestaan olla väsyneenä töykeä ja aarrettaan kohtaan ylisuojeleva, mutta mitään varsinaisia pahuuden merkkejä hän ei osoita.

Entä Klonkku sitten? Sméagol-parka ei ole paha, hän on mieleltään sairas – mikä on ihan eri asia. Sméagol kuristaa serkkunsa hengiltä jo ennen kuin hän koskettaa koko sormusta. Ja sen sijaan, että hän sormuksen löydettyään pyrkisi yhä pahempiin tekoihin, otusparka eristäytyy muista elävistä olennoista omaan pikku luolaansa. Hänen tekojaan saneleekin viimeiseen asti vain palava halu saada rakas esine takaisin, ei ilkeys itsessään.

Sanotaan myös, että sormus viettelee Boromirin. Tuskinpa kuitenkaan. Tässäkin yhteydessä on muistettava miehen niskoille jo valmiiksi kasatut henkiset paineet. Hän on luvannut isälleen tuovansa sormuksen ja uskoo aidosti kansansa olevan tuhoon tuomittu ilman Herrasormusta. Vähemmästäkin on ihmisillä napsahdellut päässä jopa reaalimaailman puolella.

Ja miksi sormukseen ylipäätään olisi taottu pahaksi muuttava ominaisuus? Kannattaa muistaa, että Sauron teki Valtasormuksen itselleen. Pimeyden ruhtinas kyllä varmasti uskoo olevansa jo ihan tarpeeksi paha ilman mitään lisäboostiakin. Tosin hän ei todennäköisesti tiedä sormuksen siitäkään ominaisuudesta, joka muuttaa kantajansa näkymättömäksi. Lordi itse näet pysyy ihan näkyvänä Herrasormus sormessaan.

Lotr-k8WEBKoukuttaa kuin Coca-Cola

Herrasormuksen sanotaan kaiken muun pahan lisäksi koukuttavan omistajansa huumeen lailla. Ja toki käyttäjät selvästi kiintyvät sormukseen. Mutta toisin kuin väitetään, he eivät pidä siitä luopumista ylitsepääsemättömänä temppuna.

Bilbo antaa sormuksen pois vapaaehtoisesti keskusteltuaan asiasta Gandalfin kanssa. Samvais luopuu siitä saman tien, kun löytää Frodon.

Frodoa on puolestaan usein pidetty suorastaa narkkarina aarteensa suhteen (K8), mutta hän on itse asiassa kaikkein innokkain pääsemään siitä eroon! Elokuvan aikana hän tarjoaa Herrasormusta sekä Gandalfille että Galadrielille – ja Elrondin neuvonpidossa hän on valmis antamaan sen kenelle tahansa tuhottavaksi.

Eli puolet Valtasormusta kantaneista henkilöistä katkaisee ”riippuvuutensa” sormukseen sen suuremmitta ongelmitta.

Lotr-k9WEBSauronkin tietää hyvin, ettei hänen trinkettinsä nyt niin kovin mahtava tai koukuttava ole. Ei kai hän muuten lähettäisi pahoja sormusaaveita ja örkkejä hakemaan sormikoristettaan. (K9) Sillä jos Herrasormuksella olisi oikeasti jotain virkaa, nämä vallanhimoiset käskyläiset olisivat tietenkin omineet sen itselleen ja nousseet isäntäänsä vahvemmiksi pelimiehiksi.

Väitetään myös, että mahtivempeleellä on oma tahto ja että se halajaa keinolla millä hyvänsä takaisin Sauronin helmoihin. Ja pöh, sanomme me!

Kun Isildur ui joessa, sormus kuulemma ”pettää hänet” ja livahtaa hänen sormestaan. Eli sen sijaan, että koru karkaisi miehen sormesta rannalla, mistä örkit voisivat löytää sen ja palauttaa Mordoriin, se häippäisee omille teilleen syvällä joen uumenissa – ja hautautuu pohjamutaan 2461 vuodeksi. Sméagolin hallussa kapine antaa puolestaan kuskata itsensä syvälle vuorten uumeniin, mahdollisimman pätevään piiloon.

Loogisempi päätelmä onkin, ettei sormus halua tulla löydetyksi ja palautetuksi Sauronin haltuun!

Lotr-k10WEBJonkinlainen persoonallisuus Valtasormuksella joka tapauksessa on. Se haluaa selvästikin, että sitä kutsutaan ”aarteeksi” – tämän vaatimuksen rinkula välittää telepaattisesti aina ensimmäiseksi uudelle omistajalleen. Luonnollisesti sormus ei myöskään halua kuolla. Niinpä tuo taikakaluista mahtavin ponnistelee kaikin tavoin estääkseen Frodoa viemästä sitä Tuomiovuorelle tuhottavaksi. Lopulta sormus jopa onnistuu saamaan hobitin hetkeksi valtaansa paikassa, jossa se on vahvimmillaan. (K10) Sen pidemmälle Herrasormuksen kyvyt eivät kuitenkaan riitä.

Savuava ase

Etkö vieläkään usko? Teoriamme kannalta ratkaisevin kohtaus näytellään Viimapäällä.

Kun Mustat ratsastajat lähestyvät Frodoa Viimapään huipulla, hän sujauttaa Herrasormuksen sormeensa. Jos kyseinen artefakti oikeasti olisi kaikkea sitä, mitä väitetään, niin nuoren Reppulin pitäisi samantien muuttua sormusaaveiden valtiaaksi. Mutta huolimatta siitä, että itse Sormuksen Herra seisoo heidän edessään, kiittämättömät kummitukset tottelevat yhä Sauronin tahtoa ja puukottavat onnetonta puolituista. (K11) Frodo-parka ei sormuksen mahtaviksi mainostetuista voimista huolimatta hallitse edes rakkoaan, saati sitten Angmarin noitakuningasta.

Lotr-k11WEBItse asiassa, miksi sormusaaveet ylipäätään enää tottelevat pahaa herraansa? Tämä kun on menettänyt valtansa välikappaleen, nazgûlit pimeyteen kahlitsevan Valtasormuksen, jo kolmetuhatta vuotta aiemmin!

”Se yksi heitä hallitsee”, totta tosiaan. Kilinkellot.

Petri Hiltunen
Nalle Virolainen

Foliohatun alla -juttusarja jatkuu blogissa toukokuun alussa. Älä missaa yhtään jaksoa!

Leffamielipuolien kuristusotteeseen joutuvat tulevaisuudessa mm. King Kong, Bambi, Hellraiser ja The Dark Knight. Totuus on tuolla ulkona!

Lotr-Fellowship-JulisteWEB

6 thoughts on “Elokuvat – Foliohatun alla 2

 1. Mahtisormuksesta täytynee todeta, että se varmaankin oli Sauronin superaseprojekti, joka meni niin sanotusti munilleen. Tai toisaalta, jos se olikin vain värkki, joka toimi kunnolla (voimien tehostajana) vain Sauronille itselleen ja muut käyttäjät saivat joitakin sivuvaikutuksia itselleen. Siihen kyllä jäi se bugi, että jos Sormus hajoaa, niin tekijälle käy huonosti. Sattuuhan sitä. Mutta mitäpä me tavalliset ihmiset puolijumalien aivoituksista osaamme sanoa.

  Ja superkonnista puheenolleen, tekihän se Voldemortkin niitä Horcruxeja ja isokin ilo niistä oli.

  Tykkää

 2. Tuo Tolkien selvitys vain vahvistaa meidän teoriamme!
  Eli; tuon videon mukaan Sauron uskoi saavansa haltijat ja kääpiöt valtaansa, mutta sormus ei toiminut heihin halutulla tavalla. Hän saikin vain ihmiset! (Itseasiassa, video väittää että haltijat saivat sormukset ajoissa pois sormestaan. Kuitenkin he pitivät niitä leffan tapahtumien aikaan!)
  Sauronkin voitettiin tavallisen armeijan avulla, vaikka hänellä oli tuo valtasormus!
  Koska voimme todeta että magia jatkoi surkastumistaan haltijoiden sormuksista huolimatta ja Sauron jatkoi Nazgulien kontrolloimista mahtisormuksen menetettyään, voidaan todeta että MIKÄÄN sormuksista ei tainnut olla aidosti kovin tehokas alunperinkään.
  Pahuksen suuri new age huijaus!

  Tykkää

 3. Kyllä ne haltijoiden sormukset taisivat jollain tasolla toimia. Ainakin Lorienia ja Rivendelliä ylläpdettiin niiden magian avulla. Ja haltijat saattoivat pitää sormuksiaan kun se ei ollut Sauronilla.

  Tykkää

 4. […] Lord of the Rings: Ei mahtisormus ketään korruptoinut, eikä juuri anna voimaakaan. Kyseessä on muutoin hyödytön rihkama, jos ei oteta lukuun sen tervehdyttäviä vaikutuksia. Kaikki merkit ovat kaiken kansan nähtävillä tuplatrilogian aikana, mutta harva on osannut ne yhdisttä oikein. […]

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.