Elokuvat – Foliohatun alla 10: X-Men-elokuvat

XFolio1

Foliohatun alla
Osa 10: X-Men-elokuvat

Petri Hiltunen ja Nalle Virolainen eivät ole ainoastaan leffahulluja…. He ovat leffamielipuolia!

Elokuvat viljelevät usein johtolankoja, joita tarinan henkilöt eivät syystä tai toisesta osaa tulkita oikein. Tämä hämmennys saattaa tarttua katsojaankin niin, ettei hän näe ilmeistä totuutta tapahtumien takana. Varsinkin kun jotkut rainat tuntuvat tekevän kaikkensa syöttääkseen yleisölle harhaanjohtavaa informaatiota.

X-Men-elokuvat ovat tästä täydellinen oppikirjaesimerkki! (K1)

Usein toisteltu harhaluulo: Maailmaan syntyy kiihtyvällä tahdilla mutantteja, joilla on erikoisia kykyjä. He ovat evoluution seuraava askel, Homo superior, joka tulee syrjäyttämään Homo sapiensin.

Itsestään selvä totuus: Superihmiset eivät ole mutantteja. Kreikan jumalat eivät koskaan kuolleet, ja nämä ihmeelliset olennot ovat heidän jälkeläisiään.

Mitä mutaatio itseasiassa on?

Mutantteja on oikeasti olemassa. Heitä on valtava määrä. Sinäkin, rakas lukijamme, olet mutantti.

Mutaatio on perimän muutos elävän olennon perimäaineksessa, DNA:n tai RNA:n nukleotidijärjestyksessä. Muutokset voivat olla synnynnäisiä, mutta myös kemialliset aineet, säteily ja virukset voivat aiheuttaa niitä. De novo -mutaatiot syntyvät siittiössä, munasolussa tai sikiössä. Siittiöissä niitä syntyy kaikkein eniten, mutta jo äidin puolelta kukin meistä saa arviolta noin 15 de novo -mutaatiota. Yksinkertaistettuna se tarkoittaa, että joka ainoa ihminen on mutantti.

Jotkut meistä ovat jopa näkyvästi erilaisia. Esimerkiksi albinismi on mutaatio eliön OCA1- ja OCA2-geeneissä. Tämä altistaa heidät toiselle, yleisemmälle mutaation muodolle, syövälle. Perinnöllisestä alttiudesta huolimatta syöpä johtuu 90–95 prosenttisesti ulkoisten tekijöiden aiheuttamasta muutoksesta geeneissä.

Varmasti yleisin periytyvä mutaatio on kyky sietää maitoa. 4 300 vuotta sitten joillakin ihmisillä tapahtui muutos MCM6-geenissä. Sen ansiosta laktoosin pilkkomisesta vastaava LCT-geeni pysyi aktiivisena vaikka rintaruokinta loppui – ja näin yksilö saattoi jatkaa maidon juomista aikuisuuteen asti. Tämä mutaatio oli hyödyllinen, sillä geenin kantajat kykenivät ammentamaan eläinten maidosta energiaa kylmissäkin olosuhteissa. Niinpä mutaatio levisi nopeasti Euroopassa. Yli 90% Pohjois-Euroopan väestöstä onkin nykypäivän arvion mukaan laktoosimutantteja – Afrikassa ja Aasiassa heitä on paikoitellen vain 5 prosenttia.

Vaikka evoluution seuraavasta askeleesta höpötetään X-Men-leffoissa lakkaamatta, ei evoluutiolla tosiasiassa ole mitään suuntaa. Evoluutio ei ole tietoinen mekanismi, joka pyrkisi koko ajan parempaan. Muutokset perimässä ovat sattumanvaraisia. Suurin osa niistä on huomaamattomia, osa haitallisia ja osa hyödyllisiä.

Jos esimerkiksi eläin juoksee vähän nopeammin kuin toverinsa, se jää todennäköisemmin henkiin ja jatkaa sukuaan. Näin mutaatio siirtyy ja yleistyy populaatiossa. Ankarissa olosuhteissa, joissa kilpailu on kovaa, hyödylliset piirteet korostuvat entisestään. Nykymaailmassa elinolosuhteet ovat kuitenkin lempeämmät, eikä ihmisillä ole painetta muuttua. Käytännössä jopa haitallisia mutaatioita jää yhä useammin henkiin tehokkaan lääketieteen ansiosta.

Edustaako X-men-elokuvien Homo superior ylipäätään ihmislajin kannalta hyödyllistä muutosta? Vastaus on selkeästi ei. Huolimatta siitä, että X-mutantit poikkeavat toisistaan monin tavoin, he muodostavat kokonaan oman rotunsa, joka on erillään muusta ihmiskunnasta.

XFolio2

”Mutanttien aivoaallot ovat erilaiset kuin tavallisten ihmisten”, selittää professori Xavier esitellessään Cerebroa ensimmäisessä leffassa. Tässä pallomaisessa salissa professorimme kykenee telepaattiseen yhteyteen koko maailman kanssa. Siinä missä tavalliset kaduntallaajat näkyvät katsojille valjuina valkoisina haamuina, loistavat ”mutantit” kirkkaan tulipunaisina liekkeinä. (K2) Sanomattakin lienee selvää, ettei professori näe karmiinin värisenä jokaista maailman maidonjuojaa. Miksi mutaatio ylipäätään vaikuttaisi aivoaaltoihin? Ja mikä tekee vaikkapa Wolverinen, Magneton tai Kolossin aivoaalloista erilaisia tavalliseen populaatioon nähden – mutta keskenään yhteneväisiksi? Selkeästi professori luulee aistivansa aivoaaltoja, vaikka oikeasti aistiikin aivan toisenlaisen voiman. Mahdin, joka yhdistää kaikkia supervoimaisia olentoja.

Vaikka X-henkilöiden DNA eroaa varmasti tavallisen ihmisen geeneistä, ei ole kirkossa kuulutettu, että he olisivat juuri mutantteja. Voisiko näitä ihmeellisiä kykyjä ylipäätään selittää minkäänsorttisella geenien toiminnalla? 1960-luvulla monet oikeat tiedemiehet toki tutkivat telepatiaa ja telekinesiaa. Nykyään näitä voimia pidetään yleisesti huuhaana. Jos ympärillemme kuitenkin yllättäen ilmestyisi tyyppejä, jotka kykenevät ihmeellisiin asioihin mielensä voimalla, tätä käsitystä pitäisi kenties miettiä uudelleen. Mutta X-Men-leffojen hahmoilla on myös kykyjä, joita ei voi mitenkään selittää geeneillä.

XFolio3

Mietitäänpä vaikka sitä, että Emma Frost kykenee muuttumaan timantiksi, Kolossi metalliksi ja Jäämies läpinäkyväksi vesijääksi. (K3) Paitsi että moinen aineen muuttuminen toiseksi ei ole mahdollista edes laboratoriossa, niin miten kertaalleen timantiksi muuttunut solu säilyttäisi DNA-rakenteensa? Säilyisi elävänä? Kykenisi liikuttamaan kivikovia lihaksia? Saati muuttumaan takaisin?

Yhtä ihmeellinen on Azazelin ja Painajaisen kyky siirtyä ruumiittomasti paikasta paikkaan. Esimerkiksi Painajainen paukahtaa selkeästi näkyväksi siniseksi savupatsaaksi ja kasaa itsensä jälleen kokoon toisessa paikassa. Vaikka leikkisimme, että Painajaisen soluilla olisi kyky hajottaa itsensä atomeiksi, niin mikä voima keräisi nämä karanneet atomit jälleen yhteen? Näissä kyvyissä ei ole enää mitään sellaista, minkä tiede voisi selittää – eli ne ovat selkeästi yliluonnollisia.

XFolio4

Osalla ”mutanteista” on selviä eläinten piirteitä. X-Men-sarjassa on ainakin kaksi hahmoa, joilla on selässään sulkien peittämät siivet, sekä yksi sudenkorennon siivillä varustettu pahis. (K4) Ihmisten geeneissä ei kuitenkaan pitäisi olla yhteisiä elementtejä hyönteisten tai lintujen kanssa. Lisäksi nämä ”enkelit” ovat lentokykyisiä. Tämä ei ole enää mikään satunnainen muutos ihmisen DNA:ssa, vaan kahden eri eliölajin hybridi. Silti he näkyvät Xavierin tutkassa tismalleen yhtä punaisina kuin vaikkapa Emma Frost.

Mikä sitten on se yhteinen tekijä, joka voi aiheuttaa näin oudot ilmiöt?

Jumalten perhe

Muinaiset kreikkalaiset uskoivat jumaliin, jotka ylimaallisista kyvyistään huolimatta söivät, naivat ja sekoilivat kuin kuka tahansa meistä. Huonon elämänhallintansa ja intohimojensa takia nämä korkeammat olennot saivat tuon tuostakin lapsia kuolevaisten kanssa. Näistä lapsista tuli suuria sankareita tai pelottavia hirviöitä.

XFolio5

Zeus esimerkiksi osasi hallita ukkosta ja salamoita kuten Storm, ja Eroksella oli linnun siivet kuten Enkelillä. (K5) Kuulostaako kaukaa haetulta? Joku voisi väittää, että eihän näillä myyttisillä olennoilla ollut läheskään kaikkia niitä kykyjä, jotka pompahtelevat esiin X-Men-sarjassa. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että monet jumalten lapset saivat aivan eri kykyjä kuin vanhempansa.

Esimerkiksi Eroksella ja hänen veljellään Anteroksella oli siivet, vaikkei heidän isällään tai äidillään moisia ollut. Tulivuorten jumala ja epämuodostunut seppä Hefaistos siitti puolestaan tyttären, joka oli nymfi sekä kasvien että itämisen jumalatar. Yksi Poseidonin pojista oli pelottava kyklooppi Polyfemos. Sarvekkaan Panin vanhemmista on monta versiota. Isä oli Hermes tai Zeus, äiti Afrodite tai Dryope. Pääasia kuitenkin on, että kummallakaan vanhemmista ei ollut sarvia tai kavioita.

XFolio6

Vastaavia esimerkkejä löytyy myös X-Men-saagasta. Esimerkiksi Magnetolla on kaksi lasta, tytär Nina ja poika Pietro. Kummallakaan ei ole isänsä kykyä vaikuttaa metalleihin, mutta silti molemmat ovat supervoimaisia! Nina hallitsee eläimiä ja Pietro on supernopea. (K6) Moinen sukulinja sotii luonnonlakeja vastaan, mutta jumalten kohdalla kyseessä on enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Homo superior -lapset eivät näytä myöskään koskaan kärsivän haitallisista tai hyödyttömistä mutaatioista. He todellakin ovat korkeampia olentoja.

Ensimmäisessä elokuvassa on kiinnostava juonenlanka, jossa Magneto yrittää säteilyttää kaikki maailman johtohenkilöt mutanteiksi. Näin kellään ei olisi enää tarvetta vainota mutantteja. Magneton laite ei kuitenkaan toimi. Vaikka se aiheuttaa näennäisiä mutaatioita, on lopputulos tappava. Ihmettä ei siis voi luoda keinotekoisesti.

Kuinka Kreikan jumalat sitten voisivat yhä liikkua maailmassa ja siittää lapsia ilman, että kukaan huomaisi mitään? Esimerkiksi Jäämies Bobby Draken vanhemmat ovat vanhoillisia, keskiluokkaisia amerikkalaisia. Magneton isä ja äiti olivat köyhiä juutalaisia. Tämä ei ole kuitenkaan mikään ongelma, sillä muinaisilta jumalilta eivät konstit loppuneet. Moni heistä oli oikeassa hahmossaan niin viettelevä, että sai kenet tahansa hairahtumaan. Tämän lisäksi heillä oli kyky hämätä kuolevaisia. He saattoivat lähestyä uhriaan tämän puolison hahmossa tai outona luonnonilmiönä, kuten kuunsäteenä tai kultaisena sateena. (K7) Zeus muutti itsensä kerran jopa naiseksi päästäkseen makaamaan Artemiille omistautuneen neitsyen kanssa. Niinpä superihmisen äiti ei välttämättä edes tiedosta harrastaneensa seksiä muukalaisen kanssa.

XFolio7

Elokuvissa jopa tiputellaan suoria viittauksia Kreikan mytologiaan. X-Men: Apocalypsen aloittavassa monologissaan professori Xavier kertoo, miten lahja voi myös olla kirous: ”Anna jollekin siivet, ja hän saattaa lentää liian lähelle aurinkoa. (Ikaros) Anna heille profetian lahja, ja he saattavat elää peläten tulevaisuutta.” (Kassandra)

Kassandran kyky ennustaa tulevaisuutta oli lahja Apollolta. Myös tähän viitataan elokuvassa aivan suoraan, sillä En Sabah Nur vieraillessa Stormin kotona televisiossa pyörii Star Trek -jakso Who Mourns for Adonais – jossa Kirk kumppaneineen kohtaa juurikin Apollon. (K8) Pätkässä näemme kohtauksen, jossa Enterprisen miehistön jäsen toteaa: ”Täytyy sanoa, Apollo, tapa jolla jäljittelet ihmisten käyttäytymistä on vaikuttava.” Myöhemmin näiden kahden hahmon välille puhkeaa rakkaussuhde. Voiko asioita enää selkeämmin sanoa?

XFolio8

Savuava ase

Elokuvien mukaan supervoimaisia ”mutantteja” yhdistää yksi asia: heillä kaikilla on ylimääräinen X-geeni. Sen oheen, että ihmetystä herättää, kuinka sama geeni voisi antaa kantajilleen erilaisia kykyjä, lausonto todistaa, etteivät niin kutsutut mutantit ole mutantteja laisinkaan. Mutaatiohan tarkoittaa perimän muutosta jossain valmiissa geenissä, ei suinkaan kokonaan uuden geenin ilmestymistä solun tietokantaan!

Tässä vaiheessa voisimme kaivaa esimerkkitapaukseksi Mystikon. Normimuodossaan hänellä on ”mutaation” seurauksena punaiset hiukset, sininen iho ja keltaiset silmät. Hän pystyy myös halutessaan muuttamaan ulkonäköään ihossaan olevien pienten sukasten avulla. Tosiasiassa ihmisten hiusten väriin vaikuttavat useat geenit. Ihonväriin liitetään ainakin kuusi geeniä. Ja silmien väriä säätelee jopa kahdeksan geeniä, kuten OCA2 ja HERC2. Kuinka siis Mystikon hätkähdyttävästä ulkonäöstä voisi olla vastuussa vain yksi geeni?

XFolio9

Elokuvassa X-Men 3: The Last Stand tiedemiehet onnistuvat puolestaan kehittämään lääkkeen, joka salpaa X-geenin toiminnan. Kun Mystikkoa ammutaan lääkenuolella, hän muuttuu hetkessä normaaliksi ihmiseksi! (K9) Muutos tapahtuu aaltona, joka liikkuu pitkin hänen vartaloaan – ei siis koko kehossa yhtä aikaa. Alta paljastuu täysin normaalin näköinen neitokainen. Naisen aidot geenit olivatkin siis tehneet työtään kaiken aikaa. Näin ollen hänen oudot piirteensä voivat johtua vain yliluonnollisesta voimasta, joka poistuu kehosta aaltojen myötä.

Sarjassa on lukuisia muitakin esimerkkejä siitä, kuinka voiman voi imeä toisesta yksilöstä tai kuinka tajunnan voi siirtää vartalosta toiseen.

Tämä paljastaa meille, mikä on X-geenin todellinen funktio. Se toimii yliluonnollisena välittäjänä biologisen lihallisuuden ja taianomaisen jumaluuden välillä ja kanavoi maagista energiaa henkilön kehoon. Kun ”geenin” toiminta estetään jopa konkreettiset fyysiset rakenteet kuten torahampaat ja siivet katoavat kuin niitä ei olisi koskaan ollutkaan.

Petri Hiltunen & Nalle Virolainen
Tapaus Apocalypse – Epäluotettava kertoja

X-Men: Apocalypse -elokuvassa katsojille esitellään muinainen ”mutantti” En Sabah Nur. Hänet petettiin ja suljettiin hautakammioon Egyptissä 3600 eaa. Ehkäpä hän voisi kertoa meille noista menneistä ajoista? No ehkä, mutta valitettavasti hän valehtelee minkä kerkiää!

Myös vanhat kirjoitukset, jotka koskevat häntä, ovat epäilyttäviä. Moira MacTaggert selittää X-miehille, että Nur on tuhansia vuosia vanha, ja että hän tuhosi kaikki hallitsemansa sivilisaatiot. Tämä siitäkin huolimatta, että Moira ei pysty mainitsemaan yhtään kulttuuria, jonka Nur olisi tuhonnut. Jos näistä taas ei ole jäänyt mitään jäljelle, mistä niiden tiedetään ylipäätään olleen olemassa? Lisäksi elokuvan alussa Nur nähdään Egyptissä, jonne hän näyttäisi tuoneen pelkkää kukoistusta ja loistoa.

Herättyään 1980-luvulla Nur opiskeli kaiken maailman tiedon imemällä sen suoraan Egyptin televisiosta. Kun Magneto kysyy hirmulta, kuka tämä on, vastaus kuuluu: ”Elohim. Shen. Ra. Minut on tunnettu useilla nimillä.”

Tämä, jos mikä, paljastaa paatuneen valehtelijan! Nur on selvästi poiminut nämä nimet kaiken muun tiedon virrasta, ja leveilee niillä tyhmille. Esimerkiksi Elohim on juutalaisten luojajumala ja alunperin monikkomuoto. Lisäksi vanhimmat Raamatun kirjoitukset on ajoitettu vuoteen 1200 eaa. Nur oli siis ehtinyt maata haudassaan jo 2400 vuotta, kun Vanhaa Testamenttia vasta alettiin kirjoittaa.

Kiinalainen Shen taas on kattonimitys monille jumaluuksille, esim. metsien ja virtojen jumalille. Lisäksi varhaisimmat muodot sanasta ilmestyvät käyttöön vasta 600–300 eaa.

Ra on kaikkein paksuin valhe! Ra oli egyptiläisten pääjumala, kaiken luoja, ei suinkaan tuhoaja. Egyptiläisten teologiassa massamurhista vastasi naispuolinen Sekhmet. Väitteen tajuaa valheeksi jo siitä, että leffan alussa egyptiläiset palvovat ”mutanttia” nimellä En Sabah Nur – eikä suinkaan Rana. (K10)

XFolio10

Kaikkeen tähän löytyy lopulta hyvin yksinkertainen selitys. Itsestään liikoja luuleva hirviömme on egyptiläisen jumalan kuolevaisen kanssa tekemä lapsi. Mutta hänen isänsä ei suinkaan ollut Ra vaan Set. Set kun oli muun muassa kaaoksen, epäjärjestyksen ja väkivallan jumala. Aina kieroilemassa, murhaamassa ja valehtelemassa. Osuu selvästi lähemmäs maalia.

Petri Hiltunen & Nalle Virolainen

Tämän ja aiemmat Foliohatut löydät kätevästi oheisen linkin kautta:
Foliohatun alla
Mukana geimeissä: Romeron Dead-trilogia, Alien, Hellraiser, Star Wars, Evil Dead, Mad Max: Fury Road, Alien vs. Predator, The Lord of the Rings ja Blade Runner.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.