Rakkautta & Anarkiaa 2019 -tärpit
Elokuvamaniaa! Jokaisen filmihullun vuoden kohokohta on pian täällä. Eli huikea ja hurmaava Rakkautta & Anarkiaa -festivaali valtaa jälleen Helsingin leffateatterit 19.–29.9.
Tarjolla on tavalliseen tapaan valtava kattaus laatuelokuvia Maapallon joka kolkalta. Luvassa on ajankohtaista asiaa, yhteiskunnallisesti kantaaottavia filmejä, ihmissuhdekoukeroita, sukupuolikysymyksiä, villiä irrottelua, keskiyön hulluutta, nuoruuden tunteenpaloa, puhdasta elokuvan taikaa ja kaikkea muuta maan ja taivaan väliltä.
Yli 150 pitkän ja lähes parinsadan lyhyen filmin valikoimasta on lähes mahdoton valita suosikkejaan. Käytännössä ohjelmakirjan luettuaan haluaisi katsoa joka ikisen festivaaleilla esitettävän leffahelmen.
Tähän tärppilistaan olemme kuitenkin koonneet vain Tähtivaeltajan aihepiiriin parhaiten istuvat elokuvat – painotuksen ollessa siis scifissä, kauhussa, Aasiassa ja animaatiossa.
Nämä kaksikymmentä leffaa toivon itsekin välttämättä näkeväni. Noin niinkuin alkajaisiksi. Ja teemoittain & aakkosjärjestyksessä mennään.
Scifi
Bacurau (2019)
Lähitulevaisuuden Brasiliassa Bacuraun kylä on pyyhitty kartoista korruptoituneen hallituksen toimesta. Kaikesta on pula, eivätkä tilannetta helpota paikalle rynnivät, Udo Kierin johtamat raskaasti aseistetut pahikset.
Divine Love (2019)
Vuoden 2027 Brasiliassa pop-uskonnollisuus jyllää ja lahkot ovat voimissaan. Pyhän rakkauden maassa avioeroja katsotaan kieroon, mutta bileissä tanssitaan uskonnollisella vimmalla.
High Life (2018)
Art house -ohjaajan esoteerisessa scifi-leffassa isä ja tämän tytär yrittävät selvitä hengissä avaruusaluksessa, jossa on tehty kieroja ihmiskokeita. Pääosassa nähdään Robert ”Twilight” Pattinson.
Jesus Shows You the Way to the Highway (2019)
Riemastuttavan kajahtaneessa leffassa vuoden 2035 neonvaloista Tallinnaa uhkaa Neuvostoliitto-niminen tietokonevirus. Virtuaalitodellisuuskuvioissa mukana myös lepakkomies Batfro sekä agentti Palmer Eldritch!
Poissa (2019)
Avi ”Valotusaika” Heikkisen käsikirjoittamassa elokuvassa perheenisä siirtyilee holtittomasti todellisuudesta toiseen. Tarinan pohjana on Heikkisen samanniminen novelli, joka on julkaistu Portin numerossa 4/13.
Kauhu
In Fabric (2018)
Kirottu mekko aiheuttaa kiusaa Peter Stricklandin leffassa, joka hakee visuaaliseen ilmeeseensä vaikutteita 1970-luvun gialloista. Mutta onko lopputulos jännittävä, hauska vai tylsä?
Knives and Skin (2019)
Noir-vaikutteinen teinileffa syrjäisestä pikkukaupungista, kadonneesta tytöstä sekä nuorten elämästä. Lopputulosta on verrattu David Lynchin tuotantoon – musiikilla ja goottilaisella surrealismilla täydennettynä.
Kultainen hansikas (2019)
Groteski ja ruskeansävyinen kuvaus naisia silpovasta sarjamurhaajasta on järkyttänyt katsojia jo useilla festivaaleilla. Tämän rinnalla jopa Lars von Trierin The House That Jack Built on kuulemma silkkaa paperia.
The Lighthouse (2019)
1890-luvulle sijoittuva surrealistinen painajaiseepos kertoo syrjäisellä saarella asuvasta kahdesta majakanvartijasta. Oudon mystisen vision pääosia esittävät Willem Dafoe ja Robert Pattinson.
Little Joe (2019)
Uuden kukkalajin luvataan tekevän kaitsijastaan onnellisen. Piinaavaksi mainitussa elokuvassa eivät moiset lupaukset tietenkään toteudu. Kliinisen tyylitelty leffa kiehtoo oudolla tunnelmallaan.
Night Visions Presents (2018/2019)
Yhdentoista kauhu- ja scifi-lyhärin kokoelma sisältää mm. turkkilaisleffan, joka käynnistyy Isaac Asimovin robotiikan lakien lainauksella, sekä mainion CHRZun tuoreimman tuotoksen.
Aasia
Nina Wu (2019)
Toiveiden täyttymys ei aina ole silkkaa juhlaa. Tämän saa huomata epätoivoinen näyttelijä, josta tulee yllättäen juhlittu tähti. Painajaiset ja hallusinaatiot kiusaavat. #metoo-viitteistä nyt puhumattakaan.
Samurai Marathon (2019)
Japanilaisten ja brittien yhteistyönä syntyneessä leffassa samurait pistetään kuntokuurille. Salamurhaajilta, toiminnalta ja taistoilta ei tietenkään vältytä, kun väärinkäsitykset seuraavat toistaan.
To Live to Sing (2019)
Sichuan-oopperan ympärillä pyörivässä filmissä seurataan oopperaseurueen selviytymistaistoa – ja todellisuuden murtumista hahmojen ympärillä. Jälki on värikästä, teatraalista ja jopa fantasiamaista.
The Wild Goose Lake (2019)
Kehutussa noir-filmissä pakomatkalla oleva gangsteri joutuu uhraamaan kaiken. Verkko kiristyy, perhe on vaarassa ja laukaukset valaisevat yöllistä maisemaa. Leffan visuaalinen asu on innostanut kriitikoita.
Animaatio
Buñuel in the Labyrinth of the Turtles (2018)
Surrealistinen tarina ajasta, jolloin Buñuel yritti saada kasaan Las Hurdes – Maa ilman leipää -dokumenttiaan. Animoitu jälki viehättää ja avaa uusia näkökulmia Buñuelin persoonaan ja tuotantoon.
Children Who Chase Lost Voices (2011)
Makoto ”Your Name” Shinkain kahdeksan vuoden takaisessa animessa nuori sankaritar päätyy maanalaiseen fantasiamaailmaan. Useampikin arvostelija on verrannut elokuvaa Studio Ghiblin tuotantoon.
Funan (2018)
Vaikuttava piirretty, jossa nuoripari etsii 4-vuotiasta poikaansa. Filmin voima kumpuaa tosiasioista, ajasta jolloin Pol Potin johtamat punakhmerit käyttivät surutta hirmuvaltaansa kambodžalaisten keskuudessa.
Ruben Brandt, Collector (2018)
Vinkeän erikoisesti toteutetussa unkarilaisanimaatiossa klassikkomaalaukset yhtyvät elokuvahistorian merkkiteoksiin. Mukana myös taidevarkauksia, etsiviä ja painajaisista kärsivä psykoterapeutti.
The Swallows of Kabul (2019)
Talibanien hallitsemaan Afganistaniin sijoittuva elokuva on koskettava ja yllättävä tarina tragedioista ja ihmiskohtaloista. Filmin visuaalinen tyyli kietoo katsojat maailmaansa. Kuullaanko Kabulissa enää koskaan musiikkia?
Ja nämä toki myös…
Adoration
Deerskin
Ghost Town Anthology
Hail Satan?
Her Smell
Koirat eivät käytä housuja
Marian paratiisi
Monos
The Riddle of Jaan Niemand
Tuulen laakson Nausicaä
Ja sitten ei muuta kuin lippuja hankkimaan!
Toni Jerrman