Elokuvat – The Mummy

TheMummyJulisteWEB

The Mummy

Elokuvayleisö tutustui Universal-firman monsterikaartiin 1930–1950-luvuilla. Valkokankailla nähtiin lukuisia leffoja, joissa katsojia kauhistuttivat mm. Dracula, Frankensteinin hirviö, muumio ja ihmissusi. Väliin hahmot esiintyivät jopa samoissa filmeissä.

Nyt Universal on päättänyt herättää hirviökatraansa henkiin Dark Universe -otsakkeen alla. Luvassa on elokuvia niin Frankensteinin morsiamesta, Mustan laguunin hirviöstä, näkymättömästä miehestä kuin Draculastakin. Koko touhun innoittajana on toiminut Marvelin yhteiseen todellisuuteen sijoittuvien supersankarielokuvasarjojen suursuosio.

Tumman maailmankaikkeuden ensilaukan tarjoilee Alex Kurtzmanin ohjaama The Mummy. Se ei enteile hyvää Universalin suurprojektille.

TheMummy2WEB

Tom Cruisen esittämä Nick Morton on nk. rakastettava renttu. Vaaroista piittaamatta vaikeuksien keskelle syöksyvä hymynaama heittää hauskaa läppää ja hurmaa naisia – samalla kun käyttää näitä hyväkseen. Yhdysvaltain armeijaa hän kohtelee omana käsikassaranaan. Herran Irakiin suuntautuvat tiedusteluretket ovat pelkkä savuverho, jonka turvin hän etsii muinaisaarteita mustan pörssin markkinoille.

Sisimmässään miehen sydän on kuitenkin puhdasta kultaa, ja hän on aina valmis uhraamaan oman henkensä muiden puolesta. Sankariteot hän toki kuittaa ironisella vähättelyllä, kuten viileän kollin imagoon kuuluu.

Itse juoni lähtee liikkeelle, kun Pohjois-Irakista löytyy outo egyptiläishauta, jonka uumeniin on vangittu historiankirjoista poispyyhitty prinsessa Ahmanet (Sofia Boutelle). Nainen on aikoinaan tehnyt sopimuksen kuoleman jumalan, Sethin, kanssa.

TheMummy1WEB

Vankilastaan yllättävän helposti vapautettu Ahmanet valitsee Nick Mortonin väyläksi, jonka kautta Sethin tulisi astua ihmisten ilmoille. Maailmanvaltaa havitellessaan Ahmanet imee ihmistä elinvoiman ja muuttaa nämä parilla potkulla hajoaviksi zombieiksi. Käytännössä hän on kuitenkin pelkkä sivuhenkilö omassa elokuvassaan.

Filmi esittelee myös tohtori Henry Jekyllin (Russell Crowe) epäuskottavasti johtaman salaseuran, jonka tehtävänä on suojella maailmaa yliluonnollisilta hirviöiltä. Kuvioissa pyörivät lisäksi Mortonin charmiin lankeava arkeologi Annabelle Wallis (Jenny Halsey) sekä hupsu rikoskumppani Jake Johnson (Chris Vail), jolle on varattu samankaltainen rooli kuin An American Werewolf in London -leffan (1981) päähenkilön parhaalle kaverille.

TheMummy3WEB

Cruisen kukkoilua jaksaa jonkin aikaa, ja leffan alkupuolelle on eksynyt pari ihan toimivaa kohtausta. Tarinan edetessä kokonaisuus hajoaa kuitenkin turhiin tappeluihin ja tapahtumaköyhiin selittelyihin. Kunnon juonikuvio puuttuu ja kuolleena syntyneet ideat valtaavat yhä enemmän alaa. Lopulta käteen jää muodoton möntti sekavia aineksia, joista ei jaksaisi innostua edes viisituhatta vuotta haudassaan maannut muumio.

Stephen Sommersin vuonna 1999 ohjaama The Mummy ei missään mielessä ole maailmankaikkeuden paras elokuva, mutta kyllä sitä tulee kovasti ikävä tätä kruisailua seuratessa. Alan Mooren ja Kevin O’Neillin Kerrassaan merkillisten herrasmiesten liiga -sarjakuvista nyt puhumattakaan.

Toni Jerrman – 2 tähteä

TheMummy4WEB

One thought on “Elokuvat – The Mummy

 1. Näin arvostelun ulkopuolelta voisi vielä nostaa esiin pari esimerkkiä elokuvan käsittämättömistä ratkaisuista. Tätä osioita ei tietenkään kannata lukea, jos leffan haluaa katsastaa edes osin puhtaalta pöydältä.

  Ensinnäkin Ahmanet on siis vangittu valtavaan rakennelmaan, jonka kaikki yksityiskohdat on suunniteltu niin, että hän pysyisi ikuisuuden suljettuna elohopeajärven uumeniin. Jostain kumman syystä paikkaan on kuitenkin rakennettu systeemi, jolla Ahmanetin sarkofagin saa äärettömän helposti nostettua ulos elohopea-ansastaan!

  Myös Henry Jekyllin valinta hirviömetsästäjäpoppoon pomoksi on hieman arveluttava. Mies kun ei millään muista, että hänen pitäisi ottaa päivittäin rokotus, joka estää häntä muuttumasta pirulliseksi herra Hydeksi – yleensä asia nousee tohtorin mieleen vasta, kun Hyden persoonallisuus on jo ottanut hänet osittain valtaansa. Sitten alkaa epätoivoinen etsintä, että mihis se tarpeettoman monimutkaisesti ja vallan hitaasti käytettävä seerumilaite tulikaan taas hukattua.

  Järjestössä ollaan selvästi totuttu siihen, että Hyde saa miehestä tämän tästä vallan, sillä pomon toimisto on varustettu laittein, jotka sulkevat hänet toimistoonsa aina kun näin käy. Mutta entä jos ja kun muutos tapahtuu jossain muualla tukikohdan tiloissa? Myös jälkiselvittelyssä on laistettu, sillä järjestöllä ei selvästikään ole mitään suunnitelmaa, mitä tehdä siinä vaiheessa, kun Jekyll on jälleen kerran muuttunut Hydeksi…

  Vastaavia esimerkkejä irtoaisi elokuvasta enemmänkin, mutta eivätköhän jo nämäkin kerro aika paljon elokuvan loogisista sudenkuopista.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.