Elokuvat – Foliohatun alla 5

EvilDeadJulisteWEBFoliohatun alla
Osa 5: Evil Dead

Petri Hiltunen ja Nalle Virolainen eivät ole ainoastaan leffahulluja…. He ovat leffamielipuolia!

Elokuvat viljelevät usein johtolankoja, joita tarinan henkilöt eivät syystä tai toisesta osaa tulkita oikein. Tämä hämmennys saattaa tarttua katsojaankin niin, ettei hän näe ilmeistä totuutta tapahtumien takana.

Nyt on aika tarttua todelliseen klassikkoon. Vuonna 1981 kauhufanit yllätti Sam Raimin kengännauhabudjetilla tuotettu mestariteos, Evil Dead.

On sääli, että näinkin loistava elokuva on kaikki nämä vuodet ymmärretty ihan pieleen. Mutta ei hätää! Tänään asiat selitetään niin, että hitaammatkin sen hiffaavat.

Riivatun tenavat!

Evil Deadissa viisi nuorta, Ash, Scott, Cheryl, Linda ja Shelley, lähtevät vuoristomökille viettämään hauskaa viikonloppua. Siltä tieltä kukaan heistä ei kuitenkaan palaa. Mutta mitä talossa oikein tapahtui?

EvilDeadPromo2WEBVäärinymmärrys: Nuoret kuuntelevat kadonneen tutkijan jättämää ääninauhaa ja herättävät henkiin joukon sumerilaisia demoneja. Ash taistelee riivattuja tovereitaan vastaan, kunnes onnistuu tuhoamaan muinaisen ihmisnahalle kirjoitetun loitsukirjan. Temppu tappaa henget yhtä lukuun ottamatta, mutta se viimeinen koituu urhean selviytyjämme kohtaloksi.

Totuus: Todellisuudessa Scott on nähnyt paljon vaivaa pilaillakseen ystäviensä kustannuksella. Juomiin ujutetut huumeet aiheuttavat kuitenkin koko porukalle pahan tripin. Asiaa ei auta suolla asuva poltergeist, joka ryhtyy vainoamaan kaveripiiriä. Se ei silti riivaa yhtään ketään.

Tohtori Olematon, Nollakatu nolla

Leffa tuudittaa epätarkan katsojan harhaluuloon, että mökillä on joskus asunut demonien uhriksi joutunut tutkija. Mutta onko moista miestä ollut koskaan olemassakaan?

Tohtori, joka ei kerro nimeään edes ääninauhalla, väittää vetäytyneensä vaimonsa kanssa vuoristomökkiin tutkiskelemaan Lähi-idästä löytämäänsä loitsukirjaa. Jos näin on, niin miten ihmeessä mökin omistaja vuokraa saman tönön bailaaville pennuille? Mikäli taas pariskunta on kadonnut, luulisi poliisien tutkineen töllin varsin perusteellisesti ja löytäneen sekä ääninauhat että demonisen loitsukirjan.

EvilDead1WEBAinakin tohtori on kadonnut tyylikkäästi, sillä hän on muistanut lukita oven lähtiessään ja jättää avaimet sovittuun paikkaan. Ympäristössä ei myöskään näy kaatuneita puita, rikkoutuneita ikkunoita tai särkyneitä huonekaluja merkkinä henkien temmellyksestä. Edes verijälkiä ei ole missään, vaikka arkeologi kertoo ääninauhalla paloitelleensa vaimonsa.

Todisteena ukon oleskelusta talossa esitetään kellarista löytyvä ääninauha ja ”ihmisnahalle” kirjoitettu muinainen opus. Propit haiskahtavat kuitenkin enemmän pilailupuodista hankituilta venkuloilta kuin murhenäytelmän todistuskappaleilta.

EvilDead2WEBNaturom Demondo -kirja on toki komea teos, täynnä hienoja puuväreillä väritettyjä piirroksia (K1). Ääninauhalla tutkija väittää, että kyseessä on sumerilainen Kuolleiden kirja, täynnä hautajaisohjeita ja riittejä. Jokaiselle koulussa hereillä olleelle on kuitenkin itsestäänselvää, etteivät 4000–2000 eaa. eläneet sumerit käyttäneet kirjoja laisinkaan. Heidän tekstinsä ikuistettiin kivi- ja savitauluille ja vieläpä hyvin erilaisilla kirjaimilla (K2) kuin mitä demonien kuvia vilisevä vihkonen sisältää. Myös oikeat nyljetyt ihmiskasvot näyttävät hyvin erilaisilta kuin kellarilukemiston koominen kansikuva (K3).

EvilDead3WEBMutta mikä ehkä tärkeintä, tiedeyhteisössä ei ikinä toimittaisi filmissä kuvattuun tapaan. Yksikään yliopisto ei laskisi tutkijaa erämökille aidon 4000 vuotta vanhan reliikin kanssa! Ja jos hän on oikeasti mukamas kääntämässä teosta, niin miksi hän lausuu tekstin nauhalle sumeriksi eikä englanniksi? Varsinkin kun kukaan ei edes tiedä, miten tätä muinaista kieltä pitäisi ääntää.

Eiköhän kyseessä siis ole ilkeämielinen pila. Mutta kuka voisi keksiä näin kusipäisen jäynän?

EvilDead4WEBHuumorimiehiä

Porukan pojista toinen, vaalea Scott (K4), on avain koko elokuvan ymmärtämiseen. Juuri hän on vuokrannut mökin, oman väittämänsä mukaan näkemättä sitä ennalta. Hän myös ottaa avaimet oven päältä ja saa näin seinää vasten heiluneen keinun lopettamaan kolkuttamisen – mukamas ihan ”selittämättömästi”. Källi on selvästi huolella suunniteltu.

Scottin luonne ja illan teema tulee selkeästi esiin, kun nilkki kuiskii ruokapöydässä Sherylille: ”Dead bodies in the basement… dead bodies in the basement…” Tämä tapahtuu vain muutamaa minuuttia ennen kuin kellarin luukku rävähtää auki ja tutkijan jäämistö löydetään.

EvilDead5WEBScottin käytös on tässä vaiheessa todella erikoista, jos oletetaan, ettei hän muka tiennyt ennalta, mitä tulee tapahtumaan. Salaperäisen portaikon äärellä heppu naureskelee ääneen tyttöjen pelolle ja lähtee sitten itse tutkimaan alakertaa. Seuraavaksi tämä tuhansien jekkujen armoitettu vekkuli piiloutuu, eikä suostu vastaamaan ystäviensä huolestuneisiin huutoihin. Päinvastoin, hän pelästyttää pahanpäiväisesti tilannetta tutkimaan saapuneen Ashin ihan tahallaan (K5).

EvilDead6WEBJuuri Scott myös johdattaa kaverinsa professorin työpöydän ääreen. Kyseinen pöytä sijaitsee luonnollisestikin vettä tippuvan kylmän ja pimeän kellarin perimmäisessä nurkassa. Kaikkien pop-taiteen sääntöjen mukaisesti vakavan tiedemiehen pöydän yläpuolelle on ripustettu Hills Have Eyes -elokuvan juliste (K6).

Tässäkään vaiheessa kultakutrinen Scott-kerubimme ei pysty käyttäytymään kunnolla, sillä Ashin syventyessä loitsukirjaan mulkvistimme pelästyttää hänet sohottamalla haulikkoa kohti hänen naamaansa. Hemmo myös nauraa omille sukkeluuksilleen äänekkäästi ja pitkään, sillä ei niille oikein kukaan muukaan naura…

Varsinainen savuava ase on kuitenkin kohtaus, jossa poppoo soittaa löytämäänsä äänitallennetta. Scott pelleilee ja pelottelee Sheryliä. Kun tyttö napauttaa nauhurin pois päältä, laittaa ääliömme sen uudelleen päälle ja kelaa nauhan oikeaan kohtaan, juuri demonisen manauksen alkuun! Kun kiltsillä kilahtaa ja hän ryntää paniikissa huoneesta, Ash moittii toveriaan kovin sanoin ja väittää tämän menneen liian pitkälle.

”Sehän oli vain vitsi, kamoon”, puolustautuu nolo molopää. Jaa vitsi? Yhdellä kommentilla poika käytännössä tunnustaa koko jutun.

EvilDead7WEBMutta mikä sitten muuttaa seurueen tytöt susirumiksi, kikattaviksi kakkiaisiksi? No, marihuanan leipominen bailukakkuun ei ole Yhdysvalloissa mitenkään harvinainen jekku. Tosin Scott vetää tämänkin kepposensa ihan liian pitkälle.

Paha trippi

Kun nuoret aloittavat bailaamisen, seurueen juomasekoitus näytetään oikein lähikuvassa (K7). Seuraavaksi Cheryl kaataa tätä nektaria kaikkien lasiin. Ei liene kaukaa haettu ajatus, että porukka jatkaa liemen lipittämistä pitkin iltaa, kuka enemmän, kuka vähemmän. On tosin vaikea tarkkaan määritellä, mitä ainetta juomassa on, sillä sitä ei varmaan tiedä tarkasti edes Scott. Henget eivät kuitenkaan selitä, miten sekaisin jopa riivaamattomat nuoret ovat loppuillasta.

EvilDead8WEBJa jos kyseessä ovat oikeat demonit, niin miksi nuo vainolaiset eivät ilmesty mökkiin vaan sen ulkopuolelle? Ja mikseivät ne ota valtaansa kaikkia nuoria yhtä aikaa?

Jostain syystä ensimmäisenä napsahtaa kuitenkin Sheryl, hermoheikko tyttö, jota Scott on pelotellut ja kiusannut koko illan (K8). Muiden tietämättä neito oli saanut erikoisen paniikkikohtauksen jo ennen kuin mitään yliluonnollista oli manattu paikalle.

Toki tästä eteenpäin elokuvassa nähdään kaikkea kummallista, kuten liikkuvia puita, leijuvia naisia ja eläviä ruumiinkappaleita, mutta onko kyseessä todellisuus vai yhä syvenevä huumeharha?

EvilDead9WEBVahva todiste huumeargumentin puolesta on pahamaineinen kohtaus, jossa metsän puut raiskaavat Sherylin. Yllättäen tämä ahdistava akti ei jätä itsestään minkäänlaisia fyysisiä todisteita. Brutaalin penetraation pitäisi aiheuttaa naiselle vakavia vammoja, mutta käytännössä vahingoittumaton sankaritar juoksee saman tien pakoon uhkaavasti lähestyvää henkiolentoa – ehjät pikkuhousut jalassaan (K9).

Jos siis moinen hirveä tapahtuma on harhaa, mihin muuhun voimme luottaa?

EvilDead10WEBValaiseva on myös kohtaus, jossa Ash työntää kätensä peiliin (K10). Mikäli ruumiiton piru on ihan aikuisen oikeasti riivannut peilin, miksei se ota poikaa saman tien valtaansa? Vai elikö muinaisuudessa erikseen huonekalujen possessointiin erikoistuneita demoneja? Nuori mies näkee selkeästi harhoja.

Myös filmin loppukohtauksessa normijärjelle tuttu logiikka saa väistyä huumaantuneen mielen nyrjähtäneen ymmärryksen tieltä. Vai miten muuten on selitettävissä, että loitsukirjan polttaminen tuhoaa vainolaiset, jotka äänitteen soittaminen on kutsunut tähän maailmaan? Tässä vaiheessa nähtävät vinksahtaneet visiot kertovat lähinnä, että Ash on lapsena traumatisoitunut pikkukakkosen muovailuvaha-animaatioista (K11).

EvilDead11WEBPelin henki

Elokuvassa on kuitenkin mukana myös yksi aidosti yliluonnollinen olento, joka sekoittaa valmiiksi sotkuista pakkaa. Jo filmin ensimmäiset otokset nähdään tämän vaeltavan aaveen näkökulmasta. Seuraavaa uhriaan etsivä poltergeist kulkee kotisuonsa yläpuolella, kunnes kiinnostuu päähenkilöidemme autosta (K12). Kusipäinen kummitus yrittää tönäistä kaaran päin vastaantulevaa lava-autoa ja seuraa sitten nuoria mökin seutuville.

Tällä häiriintyneellä hengellä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä mökin ja sen edellisten asukkaiden kanssa. Seurue ajaa nimittäin ensikohtaamisen jälkeen vielä kilometrikaupalla päästäkseen lomakohteeseensa. He muun muassa ylittävät kiikkerän sillan, jonka löytävät myöhemmin tuhottuna – mikä on aivan luonnollinen seuraus astraalitornadon kulkemisesta hataran tekeleen ylitse.

EvilDead12WEBMikäli pentele olisi liikkunut seutukunnalla aiemmin, se olisi taatusti jättänyt itsestään jälkiä. Aave kun kaataa kulkiessaan metsän puut ja hajottaa mökistä ikkunat sekä ovet yrittäessään kurkkia, mitä sisäpuolella oikein on tekeillä. Olento myös liikkuu metsässä vapaasti jo ennen ääninauhan soittamista eikä loitsukirjan tuhoaminen hetkauta sitä pätkääkään.

Tässäkin tapauksessa paras todiste on Shelleyn raiskaus. Tyttö kuvittelee kamppailevansa henkivoimia vastaan, mutta kun mörkömme päättää viimein lähteä tytön perään näemme hyvin selkeästi, että se on yhä kaukana risuja riipivästä sankarittaresta. Jos tätä kummajainen olisi neidon ahdingon aiheuttaja, niin luonnollisestihan se olisi valmiiksi paikan päällä. Nyt puita ryskyen kaatava takaa-ajo päättyy siihen, että kimuli ehtii livahtaa turvaan.

Ja tämä on lopullinen totuus Evil Dead -elokuvasta. Eikä siitä käy nikotteleminen!

Petri Hiltunen
Nalle Virolainen

Foliohatun alla -juttusarja jatkuu blogissa jälleen parin kuukauden sisällä. Älä missaa yhtään jaksoa!

Leffamielipuolien kuristusotteeseen joutuvat tulevaisuudessa mm. King Kong, Bambi, Hellraiser ja The Dark Knight. Totuus muhii foliohatun alla!

EvilDeadJuliste2WEB

One thought on “Elokuvat – Foliohatun alla 5

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.