Klassikko – Pimeyden alkemiaa

TV202kansiWEBVuonna 2002 Tähtivaeltaja-lehti täytti uskomattomat 20 vuotta. Tapahtumaa juhlistettiin numerossa 2/02, johon kerättiin normaalin sisällön oheen ihmisten muisteluita ja ajatuksia lehden historian varrelta. Mukaan päätyi yli 20 tekstintekijää, joilla oli jonkinlainen suhde Tähtivaeltajaan – mukana mm. Johanna Sinisalo, Boris Hurtta, Kivi Larmola, Pasi Jääskeläinen, Jukka Laajarinne ja Jukka Halme.

Tässä yksi näyte numeroon syntyneiden lennokkaiden fantasioiden kavalkaadista.

Kimmo Lehtonen
Pimeyden alkemia

Scifi-harrastajan elämä on lyhyt. Olennaisesti lyhyempi kuin normaalin länsimaisen ihmisen elinajanodote. Normaali scifisti elää yleensä enintään viisi vuotta; vain harva pystyy kymmeneen, vielä harvempi viiteentoista ja tuskin kukaan kahteenkymmeneen vuoteen.

Kahdenkymmenen vuoden elinkaarensa aikana Tähtivaeltaja-lehti on kehittänyt neljä scifisti-sukupolvea, jotka ovat syntyneet roskaviihteen hedelmällisessä maaperässä, kasvattaneet uteliaisuuttaan ja tiedonnälkäänsä selailemalla salaa Tähtivaeltaja-lehteä kirjastoissa tai kirjakaupoissa ja lopulta päätyneet viattomina ja hyväuskoisina scifi-mafian vaikutuspiiriin.

Nyt jo neljän fandom-sukupolven ajan on scifi-harrastus armottomasti imenyt luovia elinnesteitä uhriensa suonista jättäen jälkeensä tyhjiä ihmisenkuoria vailla rohkeutta kohdata todellista elämää. Raunioita, jotka kaikkensa annettuaan ovat päätyneet arkkitehdeiksi, mainostoimittajiksi, kirjailijoiksi, tohtoreiksi ja ties miksi yhteiskunnan rattaiston osasiksi – mutta silti elätelleen yhä salaa toivetta saada vielä kerran luovuttaa osan itsestään suureen saostusastiaan.

Tuosta tihkuvasta sydänverestä on Toni Jerrman pimeyden alkemian ja mystisten yhtälöiden avulla tuottanut maagista painomustetta tuhansiin artikkeleihin, haastatteluihin, raportteihin ja sarjakuviin. Erityisen arvossa on graafikoiden veri, koska vain siitä voidaan tuottaa lehden seksikkäitä ja myyviä nelivärikansia. Noiden maagisten painomusteiden ansiosta Tähtivaeltaja on kahdenkymmenen vuoden ajan onnistunut pysymään hädin tuskin hyvän maun, viihteellisyyden, älyllisyyden ja taiteellisuuden rajamaalla, koskaan kuitenkaan varsinaisesti ylittämättä sitä.

ToniKimmoMarkku1987Tähtivaeltaja on luonut meistä ajatusten orjia, joille normaalit tuntemukset – rahasta, nopeista autoista, jääkiekkomestaruuksista, luonnon ihmeistä ja seksistä – eivät enää merkitse mitään, koska olemme sielumme silmin nähneet asioita, joita normaali ihmismieli ei pysty kuvittelemaan.

Olemme kokeneet galaksien tuhon maailmanlopun alla, nähneet tähtien syntyvän ja kuolevan sekunnin murto-osan aikana universumin syntyhetkellä. Olemme viettäneet aikaa planeetoilla, joiden armottomat olosuhteet ja tajuntaaräjäyttävä kauneus on saanut meidät haukkomaan henkeämme. Olemme matkanneet halki avaruuden loputonta, yksinäistä pimeyttä seuranamme mielipuolisia tiedemiehiä ja kauniita neitosia. Olemme taistelleet, voittaneet ja hävinneet elämää suurempia kamppailuja kosmista pahuutta vastaan.

Olemme jääneet vangiksi ihmismielen pimeimpiin ja kieroutuneimpiin sopukoihin ja löytäneet sieltä tien ulos. Olemme voittaneet Thermopylaissa ja hävinneet Gettysburgissa, olemme rakastaneet hulluja diktaattoreita ja vihanneet vapautta, olemme etsineet kohtaloamme multiversumien sokkeloista ja kokeneet transsendenssin jokaisen tarinan alussa.

Scifi-harrastus on serendipiteettiä, sillä kaiken tämän olemme löytäneet vaikkemme ole sitä etsineet – joten mitäpä normaalista elämästä, kun olemme saaneet kokea jotain paljon parempaa.

Yhä uudestaan ja uudestaan olemme me, sen uhrit ja uskolliset kätyrit, kokoontuneet Mafiaan ja Finnconiin väijymään uusia uhreja, joille olemme muka vain alkoholin sumentamin silmin ja mielin vakuuttaneet, että fandomissa on oikeasti hauskaa – siinä toivossa, että seuraava sukupolvi, jolle voimme välittää hallitsemamme salaisen totuuden, olisi valmis ja me saisimme vihdoin vapauden.

Kimmo Lehtonen

Kimmo Lehtonen on kirjailija, joka on julkaissut neljä sf-romaania. Hänen uusin teoksensa, Otaminut, on juuri ilmestynyt e-kirjana. Tähtivaeltajassa Kimmo on kunnostautunut erityisesti uuden scifi-kirjallisuuden esittelijänä.

iTunes: Otaminut

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.