Elokuvat – Foliohatun alla 4

MadMaxJuliste2WEBFoliohatun alla
Osa 4: Mad Max: Fury Road

Petri Hiltunen ja Nalle Virolainen eivät ole ainoastaan leffahulluja…. He ovat leffamielipuolia!

Elokuvat viljelevät usein johtolankoja, joita tarinan henkilöt eivät syystä tai toisesta osaa tulkita oikein. Tämä hämmennys saattaa tarttua katsojaankin niin, ettei hän näe ilmeistä totuutta tapahtumien takana.

Uusin Mad Max -elokuva, Fury Road, on aiheuttanut fanien keskuudessa hämminkiä näennäisillä jatkumovirheillään. Tarinan kaikki elementit kun eivät tunnu istuvan yhteen edellisissä Mad Maxeissa nähtyjen tapahtumien kanssa. Näin ei kuitenkaan ole. Kyseessä on ilmiselvästi sarjan neljäs osa, mutta ensimmäinen, jonka pääosassa ei ole Max Rockatansky.

Hullu ja hullumpi Max

Harhainen tulkinta: Fury Roadissa asfalttisoturi Max jatkaa vaellustaan ja pelastaa jälleen joukon ihmisiä.

Tuskallinen totuus: Nimellä ”The Feral Kid” tunnettu villipoika Mad Max 2 -elokuvasta yrittää toipua heimonsa tuhon aiheuttamasta surusta omaksumalla lapsuutensa sankarin henkilöllisyyden.

Nuorempi Max

Fury Roadissa sekaisin oleva päähenkilömme yrittää uskotella itselleen, että hän on entinen poliisi ja alkuperäinen teiden ritari. Faktat eivät kuitenkaan tue tätä näkemystä.

Elokuvassa ei suoraan mainita, kuinka kauan sivilisaation romahduksesta on kulunut, mutta selvästi ollaan pidemmällä tulevaisuudessa kuin yhdessäkään sarjan aiemmassa osassa.

Imperator Furiosa kuitenkin kertoo, että hänet kaapattiin heimonsa hoivista 7000 päivää aiemmin, eli noin 20 vuotta sitten. Sitä ennen hän oli ehtinyt varttua romahduksen jälkeisessä maailmassa, ”Kapaloitujen koirien” heimossa.

Kun ottaa huomioon, ettei neitoa kaapattu vauvana, meidän tuntemamme maailman sortuminen siirtyy ainakin 30 vuoden päähän menneisyyteen. Tämä tarkoittaa, että leffan Max on aivan liian nuori, jotta hän olisi voinut toimia lainvalvojana kaaoksen koittaessa.

MadMaxK1WEBEpäilyttävän vauvankasvoinen soturimme pitää toki jalkatukea esikuvansa mukaisesti (K1), mutta käytännössä hänen kintussaan ei ole mitään vikaa. Siinä missä alkuperäinen Max Rockatansky nilkutti näkyvästi, juoksee uudempi inkarnaatio niin nopeasti, että onnistuu pysyttelemään liikkuvan auton perässä!

Kertojan äänellä kuulemme miehen kuvailevan itseään: ”Kerran olin poliisi. Asfalttisoturi etsimässä oikeamielistä aatetta, jonka puolesta taistella.”

Tämä ei kuulosta todellisen Maxin muisteloilta. Jeparimme kun oli maantiepartiossa, ja hänen työnään oli lähinnä jahdata ylinopeutta ajavia jengiläisiä. Lopulta hän otti lopputilin hommistaan, koska huomasi nauttivansa väkivallasta aivan liikaa. Pomolleen mies perusteli luovuttamistaan näin:

”Olen peloissani, Fif. Tuo rottasirkus tuolla, olen alkanut nauttia siitä. Kuule, jos olen enää yhtään pitempään tuolla ulkona muutun yhdeksi heistä, parantumattomaksi psykopaatiksi, mutta minulla on tämä pronssilätkä, joka väittää minua yhdeksi hyvistä tyypeistä.”

Vasta vaimon ja vauvan karu kohtalo sai ex-kytän palaamaan tien päälle verinen kosto mielessään. Kun hyvitys on lunastettu, tulee kaahailijasta lähinnä kyyninen kuljeksija. Missään vaiheessa hän ei nähnyt itseään etsimässä mitään sankarillista missiota.

MadMaxK2WEBMax ei myöskään koskaan kutsunut itseään asfalttisoturiksi. Eräs toinen kutsui. Kakkosleffan lopuksi paljastuu, että tarinaa kertoi aikuiseksi kasvanut villipoika (K2), joka jumaloi kahelia kuskia. Fury Roadin Maxin minäkuva tuntuukin suodattuneen tämän ihailevan lapsen mielikuvituksen läpi.

Harhaisempi Max

Keitä sitten ovat ne ihmiset, jotka tässä uusimmassa elokuvassa kummittelevat piinatulle protagonistillemme? Kertojan ääni kuvailee heitä:

”Kerron itselleni, etteivät he voi koskettaa minua. He ovat kauan sitten kuolleita. Minä olen se, joka pakenee sekä eläviä että kuolleita. Saalistajien metsästämä… Niiden vainoama, joita en kyennyt suojelemaan.”

Alkuperäinen Max ei kuitenkaan pyrkinyt suojelemaan ketään. Voisi jopa väittää, että mies suorastaan vältteli vastuuta. Ykkösessä hän pyrki lähinnä tuhoamaan jengiläisiä, mikä onnistuikin mainiosti. Kakkosessa antisankari suostuu lopulta bensarekan ohjaimiin, koska vaihtoehtoakaan ei enää ole. Vasta kolmosessa kyynikon sydän sulaa, ja hän ottaa kokonaisen lapsiheimon siipensä suojaan. Tästä ei kuitenkaan synny minkäänlaisia traumoja, sillä kakaralauman paimentaminen sujuu oikein hyvin, ja kersat saadaan onnistuneesti paremmille asuinsijoille.

MadMaxK3WEBKeitä sitten ovat nämä aavehahmot, jotka luottivat turhaan päähenkilömme suojelukseen? Kaikkein kiihkein kummitus on kymmenvuotias tyttö, joka kutsuu miestä isäksi (K3). Tämä lienee avain arvoitukseen, sillä Rockatanskyn kuollut lapsi ei ollut 10-vuotias tyttö, vaan vauvaikäinen poika nimeltään Sprog (K4). Voisiko tämä siis viitata siihen, että Papagallon joukkojen liepeillä aikoinaan hengaillut likainen villipoika on kasvanut aikuiseksi ja saanut omia lapsia? Aivan varmasti!

MadMaxK4WEBVain kahdessa Mad Max -elokuvassa on kertoja, Asfalttisoturissa ja Fury Roadissa. Miksei hän siis olisi sama tyyppi? Asfalttisoturin päättyessä mukula kertoo, että hän varttui mieheksi ja yleni suuren pohjoisen heimon päälliköksi. Tällainen johtaja tuntisi alamaisistaan takuulla suurempaa vastuuta kuin mistään piittaamaton selviytyjä. Vallankäyttäjällä olisi myös varmasti heila tai useampia, joiden kanssa hankkia jälkikasvua. Jos tälle läheisten piirille tapahtuisi jotain pahaa, se voisi murtaa jo muutenkin haavoittuvaisen mielen – ja saada miehen hakemaan turvaa muinaisen pelastajansa persoonasta.

MadMaxK5WEBImitoitu Max

Kun tapaamme Fury Roadin alussa bitumigladiaattorimme, hänellä on monia aiemmin esiteltyjä ikonisia varusteita (K5). Autona hyrisee komea musta Ford Falcon XT GB Coupe vuodelta 1973. Kaara tunnetaan tuhon maailmassa nimellä V8 Interceptor, Pursuit Special. Pahoja poikia voi häätää kimpusta kätevällä katkaistulla haulikolla ja aavikon viimalta suojaa yksihihainen nahkatakki, jota koristaa jalkapalloilijan olkasuojus. Jalassa vilkkuu rautainen tukikehikko.

MadMaxK6WEBTässä visiossa on kuitenkin jotain hämärää. Maxin alkuperäinen auto räjähti kakkoselokuvassa, jalkarauta vaihtui pelkkään siteeseen seuraavaan leffaan mennessä ja uskollinen haulikko menetettiin kolmosen tiimellyksissä. Taistelussa Aunt Entityä vastaan myös komea rotsi sai kyytiä, ja sorateiden virtuoosi nähdään astelemassa auringonlaskuun ilman sitä (K6).

Kaikki nämä kadotetut kamat ovat nyt vuosia myöhemmin kuitenkin löytäneet tiensä takaisin heroksemme helmoihin. Lisäksi uuden sankarimme takki näyttää lähemmin tarkasteltuna erikoiselta. Se ei suinkaan ole perinteinen prätkärotsi vaan kursittu kokoon eri takkien osasista (K7). Eli se on keinotekoisesti luotu muistuttamaan jo muinoin menetettyä vaatekappaletta.

MadMaxK7WEBOnhan toki mahdollista löytää toinen poliisiauto, muokata uusi haulikko ja ommella uusia tamineita. Merkityksellisintä tässä kuvassa on kuitenkin se, että tuore vaeltajamme on varusteltu juuri niillä asioilla, jotka aiemmin mainittu villipoika muistaisi Maxista oman lapsuutensa ajoilta!

Tuskainen uros myös kommunikoi lähinnä murisemalla ja urahtelemalla, aivan kuten onneton ongelmanuori tapasi tehdä. Ennen pakolla suoritettua parturointia myös hänen hiuspehkonsa on tutun näköinen hoitamaton pitkä pöheikkö.

Jollei kaikki tämä riitä vakuuttamaan skeptistä katsojaa, löytyy Fury Roadista kiistämätön ja kaiken todeksi vakuuttava savuava ase. Elokuvassa nähdään pieni soittorasiakoneisto, joka musiikillaan toivottaa hyvää syntymäpäivää (K8). Mad Max tosiaan löysi tämän lelun kuolleen rekkakuskin kädestä Asfalttisoturin alussa. Sankari ei kuitenkaan pitänyt veivattavaa vempelettä itsellään, vaan antoi sen eteenpäin: Hän luovutti sen pienelle likaiselle villikolle, joka piti lahjaa suurimpana aarteenaan maan päällä. Ikuisena muistona sellaisesta miehestä, jollaiseksi hän aikuisena haluaisi tulla.

MadMaxK8WEBAsiasta ei siis ole enää pienintäkään epäilystä. Fury Roadin Max on todellisuudessa aikuiseksi kasvanut ja sankarinsa henkilöllisyyden ominut rasavilli, The Feral Kid.

Petri Hiltunen
Nalle Virolainen

Foliohatun alla -juttusarja jatkuu blogissa elokuussa. Älä missaa yhtään jaksoa!

Leffamielipuolien kuristusotteeseen joutuvat tulevaisuudessa mm. Evil Dead, King Kong, Bambi, Hellraiser ja The Dark Knight. Totuus muhii foliohatun alla!

7 thoughts on “Elokuvat – Foliohatun alla 4

 1. Uskon teoriaan.

  Lisäasia mikä tuo tähän mielestäni pontta on, kun elokuvan alussa Hardy Maxin selkään tatuoidaan veriluovuttajuutta varten faktat:
  ”Day 12045, ht 10 hands, 180 lbs, No Name, No Lumps, No Bumps, Full Life Clear, Two good eyes, No Busted limbs, Piles OK, Genitals Intact, Multiple Scars, Heals Fast, O-NEGATIVE, HIGH-OCTANE, UNIVERSAL DONOR, Lone Road Warrior Rundown on The Powder Lakes V8, No Guzzoline, No Supplies, ISOLATE PSYCHOTIC, Keep Muzzled… ”

  No busted limbs? Miten kävi Gibson Maxin jalkatuen tarpeen?

  Tykkää

 2. Olisi toivonut hiukan lisää spekulointia leffasta sillä bensa kaupunki on mainuttu jossain aikaisemmin ennen nelos maxia, tämän lisäksi immortal joen esittäjä esitti aikaisemmin toecutteria citadelistakin olisi kiintoisaa kuulla ja luotifarmista

  Tykkää

 3. ”George Miller refuses to call the film either a sequel or a reboot. He just calls the film a ”revisiting”. George Miller also claimed that the previous three films exist in no real clear chronology, because they were always conceived as different films”. ”The easiest way Miller puts it is to think of each film as a ”legend of the Road Warrior” meaning that each film is a story about Mad Max that happened, but perhaps told by different people and so some things are altered from each story.”

  Tykkää

 4. ”Kaikkein kiihkein kummitus on kymmenvuotias tyttö, joka kutsuu miestä isäksi (K3). Tämä lienee avain arvoitukseen, sillä Rockatanskyn kuollut lapsi ei ollut 10-vuotias tyttö, vaan vauvaikäinen poika nimeltään Sprog (K4). ”

  Ehkä aikaisempien elokuvien Max ei koskaan kertonut The Feral Kidille mitä sukupuolta tai minkä ikäinen hänen kuollut lapsensa oli, joten Feral on luonut nämä harhat itse mielessään omaan mielikuvaansa pohjautuen.

  Tykkää

 5. Nojoo, onhan tuo teoria netissä jo jonkun aikaa kierrellyt, mikä tietysti kertoo jotain sen vetovoimasta! Jostain tosin luin myös muutamia hyviä vasta-argumentteja siihen – en vain nyt muista, mitä, enkä pikaisella etsiskelyllä löytänyt enää kyseistä juttua.

  Bumerangin puuttuminen on tosin huomioitu! 😉

  http://nerdist.com/mad-max-fan-theory-will-make-you-want-to-see-fury-road-again/

  Yritän tässä vain lähinnä sanoa, että näppärä teoria minustakin, mutta en ihan sataprosenttisen vakuuttunut ole. Niinhän se tosin taitaa mennä yleensä teorioiden kanssa – täytyy vain odottaa ja jännätä, osuuko oikeaan 😀

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.